Een rolluik biedt ieder seizoen verschillende voordelen. Zo houdt u in de zomer de warmte buiten en in de winter de warmte binnenshuis. Uw rolluik heeft een isolerende werking en komt goed van pas tijdens de koude winterdagen. Het kan echter voorkomen dat uw rolluik bevriest bij vorst, waardoor hij tijdelijk niet bruikbaar is. We leggen graag uit wat u beter wel en niet kunt doen.

Hoe bevriest een rolluik?

Een rolluik kan op twee manieren bevriezen. Zo kunnen de rubbers in de geleiders van uw rolluik vastgevroren raken. Een andere manier is condens dat op het rolluik terechtkomt en bevriest. Een rolluik bij het badkamerraam loopt vaak meer kans op bevriezing, omdat hier over het algemeen meer condens vrijkomt.

Wat niet doen bij een bevroren rolluik?

Merkt u dat uw elektrische rolluik bevroren is? Dan is het belangrijk om hem niet te gebruiken, omdat het risico op beschadiging groot is. Zo kan de motor kapot gaan, omdat hij de vastgevroren lamellen naar boven probeert te trekken. De motor kan hierbij zelfs doorbranden. Een ander mogelijk gevolg is dat de motor het bevroren rolluik kapottrekt. Zit er later op de dag nog steeds geen beweging in uw rolluik? Dan komt dit waarschijnlijk door de blijvende kou van buiten.

Wat wel doen tegen een vastgevroren rolluik?

Als uw rolluik is vastgevroren wacht u geduldig tot deze weer is ontdooid. Vaak krijgt u later op de dag wel beweging in uw rolluik. Blijft uw rolluik onverhoopt toch voor langere tijd vast zitten terwijl het niet meer vriest? Schakel dan Doorfix in, zodat onze rolluikspecialisten kunnen kijken wat er mis is. Indien nodig verzorgen we graag uw rolluik reparatie. Deze voeren we uit voor alle merken.

Hoe voorkom ik een bevroren rolluik?

Om te voorkomen dat uw rolluik bevroren raakt, kunt u het rubber van uw rolluik insmeren met zuurvrije vaseline. Door de vetlaag bevriest het rubber niet en kunt u uw rolluik probleemloos blijven gebruiken. Echter voorkomt deze oplossing niet altijd een vastgevroren rolluik. Helaas zijn er verder geen manieren om het vastvriezen tegen te gaan. Wel kunt u de schade voorkomen door uw rolluik met rust te laten.

Toch schade aan uw rolluik wegens bevriezing?

Heeft uw rolluik toch schade opgelopen ten gevolge van bevriezing? Schakel dan een professional in om verergering voor te zijn. Doorfix verzorgt eenmalige reparaties, maar u kunt ook een onderhoudscontract afsluiten voor lagere prijzen en regelmatig onderhoud.

088 366 7366 contact